DKK 200,00 Ekskl. kortgebyr

Plus Private View: Poul Gernes

11.06.2016 kl. 10:00 Louisiana, Humlebæk
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 200,00 Ekskl. kortgebyr

Jeg kan ikke alene, vil du være med?

Få Poul Gernes (næsten) for dig selv:
Tænk at ankomme til Louisiana en fredelig formiddag og få lov at se den omfangsrige Poul Gernes-udstilling i ro og mag og uden kø ved de mangefacetterede værker. Og – når de første store indtryk skal bundfælde sig – kunne sætte sig ind i Louisianas smukke koncertsal, læne sig tilbage og høre et foredrag om alt det, man lige har set.  Jo, det lader sig faktisk gøre: Kom med til et eksklusivt formiddagsarrangement, hvor Louisiana åbner dørene kun for Politikens abonnenter. Vi starter kl. 10, hvor dørene til Poul Gernes på en gang folkelige og eksperimenterende univers. Kl. 10.30 bydes der på en hurtig kop i caféen inden introduktionen/foredraget. (Vi gør opmærksom på, at kaffen desværre ikke må medbringes i Koncertsalen)

Kl. 10.45 er der foredrag ved kunstformidler Jeppe Wildt Lentz i Koncertsalen, og efterfølgende er der fri adgang til resten af museet – dog nu i selskab med lørdagens øvrige gæster. Vel mødt til en herlig start på weekenden.

Udstillingen ’Poul Gernes – Jeg kan ikke alene – vil du være med?’ bliver omfangsrig og vil indeholde en mængde hovedværker, samtidig med at den giver to indgange til oplevelsen af Gernes’ kunst. På den ene side viser den en kunstner med et usædvanligt talent for at lave store og effektive billeder rettet imod en ny, optimistisk og mere folkelig samtid: Striber og mønstre, som havde Matisse med sine papirklip tilsluttet sig popkunsten. Og på den anden side en benhård eksperimental praksis, hvor kunsten i pagt med 1960’ernes ny-orientering skulle ned af staffelierne og definere, hvad kunst kan være på ny. Det var også en tid, hvor kunstnerens rolle gennemgik ændringer – andre kunne f. eks. udføre værkernes ide. Eller med Gernes’ egne og tidstypiske ord: ’Jeg kan ikke alene, vil du være med?’

På forunderlig vis fremstår Gernes i dag for nogle som en cool designer og for andre som den inkarnerede og folkelige kritiker af kapitalismen. Det er den fortælling, udstillingen ønsker at holde frem. Udfoldet på Louisiana inddrages kunstnerens værker samtidig også i en større vesteuropæisk sammenhæng og fortælling.

Poul Gernes (1925-1996) er en af de helt store danske kunstnere i efterkrigsgenerationen, og tiden er nu moden til at kaste lys over denne imponerende og insisterende personlighed i dansk kunstliv. Også uden for Danmarks grænser har man kunnet notere en interesse for Gernes – fra Documenta i Kassel i 2007, over Deichtorhalle i Hamborg til museerne i Lund og Malmö i 2010. Mange kender hans udsmykning af Palads Biograf på Axeltorv i København; til gengæld er hans folkelige gennembrud hidtil udeblevet i institutionsverdenen. Det ønsker Louisiana at rette op på med udstillingen ’Poul Gernes – Jeg kan ikke alene, vil du være med?’, set fra perspektivet her og nu. Samtidig har museet over et tiår med markante erhvervelser af Gernes’ værker søgt at føje nye aspekter af fortællingen om værket og perioden til museets samling.

 

Poul Gernes kommer ud af den konstruktivistiske tradition, også politisk, og blev ved 1960’ernes begyndelse et omdrejningspunkt for Eks-skolen, Den eksperimenterende Kunstskole (1961-1972), hvis kerne med et slag dominerede ikke bare samtiden, men også kunsthistorieskrivningen fremefter med sit kunst- og samfundssyn. Nye metoder, nye materialer, en ny opfattelse af kunstens og kunstnerens rolle i samfundet stod på programmet. Eller sagt på en anden måde: De satte gang i et opbrud på alle fronter. Alt dette udfolder sig henover et nok så afgørende tidspunkt i historien, hvor Danmark går fra efterkrigssamfund til velfærdsstat med mange nye indretninger og eksperimenter til følge. En periode, som også Louisiana har en del aktier i.

Louisianas engagement med Gernes rækker tilbage til midten af 1960’erne. Efter den skandaleramte udstilling ’Tabernakel’ i 1970, der kulminerede med Per Kirkeby, Peter Louis Jensen, Bjørn Nørgaard og Poul Gernes’ udvandring fra museet i protest, indtraf næsten tre årtier uden større udveksling mellem Gernes og museet. Samtidig blev 70’erne også en periode, hvor Gernes på det nærmeste trak stikket til kunstverdenen ud og genopfandt sit værk gennem store udsmykningsopgaver, hvor Herlev Hospital står som det mest markante eksempel. 

  • Lørdag 11. juni kl. 10 
  • Louisiana, Gl. Strandvej 13, Humlebæk
  • Pluspris 110 kr.
  • Pris uden abonnement 190 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet.