DKK 180,00 Ekskl. kortgebyr

Lone Frank og Lystens pioner

05.04.2016 kl. 19:30 Pressen, Politikens Hus, København V
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 180,00 Ekskl. kortgebyr

Jes Stein interviewer. Hjernekirurgerne blotlægger lystens anatomi, og med implanterede elektroder kan de tilbyde dig mental botox. Vi lever i en tid, hvor nydelse er vores stærkeste drivkraft. Men hvor langt er du villig til at gå for lysten?

Lægger man øret til den offentlige diskussion, er der stort set ikke noget aspekt af psyken, man ikke i det mindste leger med tanken om at ville forandre. Ifølge Lone Frank er vi nået til et punkt, hvor psykiatrien mere end noget andet er det prisme, vi betragter og forstår os selv igennem. Gennem et par årtier har vi vænnet os til, at forskere ser lige ind i den levende hjerne med avancerede skannere, og at de nøje kortlægger dens væld af kemiske signaler.

Men sådan så verden ikke ud, da den amerikanske psykiater Robert Heath i en tid, hvor Freud dominerede psykiatrien, i stedet insisterede på, at psykiske sygdomme var defekter i hjernen. I 1950 fandt han på at sætte elektroder dybt ned i hjernen på et levende menneske og slutte strøm til. Heath behandlede skizofrene, depressive og epileptikere, og resultaterne vakte opmærksomhed. Men så gik han for vidt og forsøgte at omvende en homoseksuel mand ved at lukke ham inde med en kvindelig prostitueret og sætte strøm til hans hjernes lystcenter. I dag er Robert Heath fortrængt fra historien, men hans metode er genopstået. Dyb hjernestimulation er psykiatriens store håb. En ny tids pionerer eksperimenterer med elektrisk stimulation mod alt fra depression og angst til tvangshandlinger, anoreksi og aggressiv adfærd.

I ’Lystens pioner’ jagter Lone Frank den fascinerende historie om Robert Heaths storhed og fald, og hendes opklaringsarbejde trækker overraskende tråde til nutidens forskning og giver en pejling for fremtiden. Bogen er en original blanding af historisk fortælling, reportage og personlig refleksion over vores forhold til os selv, til lysten og til eksistensen.

Lone Frank skriver selv om sin bog Lystens Pioner, at den er en bog som udspringer af mødet med et bizart eksperiment: I 1972 forsøgte psykiater Robert Heath at omvende en homoseksuel mand ved at stimulere hans hjernes lystcenter med elektroder - og i øvrigt lukke ham inde i laboratoriet med en kvindelig prostitueret. Heath var fordømt og bandlyst fra historien, men med glemte dokumenter og endeløse samtaler med gamle medarbejdere, har jeg trukket ham og hans arbejde ud i lyset. Begge dele er værd at se på. For sjovt nok viser det sig, at stor set alt, hvad Robert Heath gav sig af med helt tilbage fra 1950 nu kommer igen blandt psykiatere og neurokirurger.  – og det er om dette tema, Lone Franks samtale med Politikens Jes Stein vil kredse, når hun kommer forbi Pressen til april.

’Jeg indrømmer blankt, at jeg vader rundt om et tema. Nemlig om vi kan bruge en forståelse af vores indre mekanik til at forandre tilværelsen til det bedre. Det mener jeg er tilfældet, og rundt om findes der mennesker, som er enige.’ 

Fakta
Tirsdag 5. april kl. 19.30
Pressen Politikens Hus, Vester Voldgade 33. København V
Pluspris 95 kr.
Pris uden abonnement 170 kr.
Billetgebyr 10 kr. pr. billet.

Tilkøb af bogen (Lystens pioner)
Bogen kan bestilles ved billetkøbet og udleveres ved arrangementet.
Pluspris 220 kr.
Pris uden abonnement 280 kr.

OBS: For at få Plusrabat skal du logge ind i øverste højre hjørne af denne side. Du logger ind med dit Medielogin. Problemer? Kontakt vores kundecenter