DKK 0,00 Ekskl. kortgebyr

Concerto Copenhagen: Jubilæumskoncert

15.01.2016 19:30 Konservatoriets Koncertsal, Frederiksberg C
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 0,00 Ekskl. kortgebyr

Billetsalget er lukket på nettet! resterende billetter kan købes i døren fra kl. 18.30 og frem til koncertstart.

BILLETTER TIL NORMALPRIS!

“Farinellis farvel og Kaptajn Jenkins afhuggede øre – Händels vej til succes!”

Gratis introduktion i forhallen kl. 18.45 – 19.10 v. kulturvejleder og kulturgeograf Christoffer Jørgensen Oratoriet Israel in Egypt havde premiere 4. april 1739 og var ved første opførelse et fulkomment flop! Alt var galt.

Alligevel var det begyndelsen på en ny karriere for George Friedrich Händel (1685 - 1759) som siden sin ankomst til London havde forsøgt sig som komponist af italiensk opera. Med svingende succes.

Videnskabsmanden Newton udtalte om en af Händels operaer "Første akt lyttede jeg til med glæde - anden akt testede min tålmodighed og da tredje akt begyndte løb jeg min vej." Det engelske publikum var svært at vinde.

Men to afgørende begivenheder ændrede alt - Farinellis farvel til scenen - og den uanseelige men insisterende Kaptajn Jenkins og hans afhuggede og i alkohol syltede øre!

Hør fortællingen om Händels vej til succes fortalt af Kulturgeograf Christoffer Jørgensen.

Baggrunden for Händels store oratorium ’Israel i Ægypten’ er den velkendte bibelhistorie om jødernes udfrielse fra ægyptisk trældom, og om lederskikkelsen Moses der skiller vandene for sit folk. De endeløse konflikter i nutidens plagede Mellemøsten er naturligvis en historisk association.

I en årrække var Händel Londons mest feterede komponist af italiensksprogede udstyrsoperaer. Men i løbet af 1730’erne blev det marked så mættet og konkurrenterne så mange, at han måtte søge andre muligheder. 

I samklang med den voksende folkeligt-demokratiske tidsånd blev resultatet nye, dramatisk fortællende engelsksprogede oratorier; musik uden kirkelig anvendelighed skræddersyet til et nyt, betalende publikum i byens operahuse. I den næste halve snes år komponerede han, oftest i rasende fart, en længere række oratorier, blandt dem i 1741 ’Messias’, uden dog helt at vende ryggen til den virtuose italienske opera.

Ved premieren var ’Israel i Ægypten’ lidt af et flop, men i dag har værket en solid plads i repertoiret. Händels musiske skildring af de plager som Moses lod hjemsøge ægypterne – sværme af lus, frøer, fluer og græshopper, og dertil blod, uvejr, ild, truende mørke og dødfødte børn – er tidløst fængslende.

Næppe nogen anden komponist har genbrugt og lånt musik af sine samtidige kolleger i et omfang som Händel – efter tidens skik helt uden angivelse af kilder. Det gælder også mange passager i dette værk, men ’en stor komponist låner ikke, han stjæler’, påstod Stravinsky. Så også på det punkt er Händel i absolut særklasse.

I alt vil der være ca. 60 musikere / sangere på scenen ved denne koncert, som skal være med til at markere åbningen på et stort jubilæumsår for Concerto Copenhagen. Et år der i øvrigt byder på nogle interessante samarbejdsprojekter.

Dato
Fredag 15. januar kl. 19.30

Sted
Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums Koncertsal
Rosenørns Allé 22, Frederiksberg

Pris
Pris uden abonnement
Balkon: 250 kr. + gebyr 10 kr.
Gulv: 180 kr. + gebyr 10 kr.
Etage: 150 kr. + gebyr 10 kr.

VIGTIGT
Billetsalget slutter på nettet 15. januar kl. 15. Er der ikke udsolgt, kan resterende billetter købes i døren på dagen fra kl. 18.30 og frem til koncertstart.