DKK 190,00 Ekskl. kortgebyr

Parfume og Gedestank - Concerto Copenhagen

06.10.2015 kl. 20:00 Garnisonskirken, København K
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 190,00 Ekskl. kortgebyr

Concerto Copenhagen med Poul Høxbro på en musikalsk rejse til Solkongens pompøse Château de Versailles.

Da Louis XIV, Solkongen, omkring 1660 forlod det uroplagede Paris for at bygge sit nye slot i den lille by Versailles, samlede han tidens største arkitekter, håndværkere, kunstnere og skønånder omkring sig.

Kongen elskede alle former for kunst - ikke mindst musik - og i den overflod, som herskede ved hans hof, blomstrede de skønne kunster i et omfang, det næsten er svært at fatte for os i dag. Nogle af Europas mest betydningsfulde komponister og musikere blev ansat ved hoffet for at kongen kunne nyde 'dagsfrisk' musik spillet af de største virtuoser.

Den musikform, som Louis XIV kom til at sætte størst pris på, var kammermusikken. Både rigets modgang og kongens egne personlige kvaler under den senere del af hans regeringstid gjorde, at Louis trak sig mere og mere tilbage fra det offentlige liv, og nu foretrak at fornøje sig i mere private omgivelser. Nogle af hoffets komponister og musikere mødtes nu med jævne mellemrum, ofte i kongens soveværelse, til uformelle koncerter, hvor man gennemspillede og diskuterede hinandens værker i kongens nærvær. Det var faktisk i dette forum, at nogle af de største franske værker fra tiden blev skabt.

Visse billeder trænger sig uundgåeligt på, når tankerne går til 1700-tallets Frankrig, og ét af dem er billedet af en flok hoffolk og adelige, der med den smukke Marie-Antoinette i spidsen leger 'hyrder' i den kunstigt opførte 'landsby' Hameau de la Reine ved det lille lystslot Petit Trianon i parken ved Versailles, alt imens verden udenfor syder af nye strømninger og bitre oprørstendenser.

Når der skulle komponeres musik til de pastorale indslag i operaerne eller underholdes i de 'landlige' omgivelser, så skulle musikken jo også bære præg af det enkle miljø, og det fik komponisterne til at lade sig inspirere af den folkelige tone.

Men lige så lidt man ville have at gøre med en uvasket ged, lige så lidt ville man have at gøre med den utæmmede, rustikke folkemusik. Nej, man arrangerede folketoner, man komponerede i 'bondestil', man fremstillede sågar forfinede luksusinstrumenter som musette de cour (sækkepibe), vielle a roue (drejelire) og galoubet & tambourin (enhåndsfløjte & -tromme) med nogle af hyrdernes instrumenter som forbillede.

Og af alle disse kompositoriske og klanglige elementer fremkom en musikstil, som er helt unik for sin tid og så umiddelbart iørefaldende og dog raffineret, at den let står distancen på tre århundreder. Et særdeles lykkeligt ægteskab mellem det klassiske og det folkelige.

Poul Høxbro - galoubet & tambourin
Lars Ulrik Mortensen - musikalsk ledelse

Dato
Tirsdag 6. oktober kl. 20

Sted
Garnisonskirken
Sct. Annæ Plads 4, København K

Pris
Pluspris 150 kr. + gebyr 10 kr.

Pris ikke-abonnent 180 kr + gebyr 10 kr.OBS: For at få Plusrabat skal du logge ind i øverste højre hjørne af denne side. Du logger ind med dit Medielogin. Problemer? Kontakt vores kundecenter.