DKK 125,00 Ekskl. kortgebyr

NATURENS GENFØDSEL I DANMARK

28.10.2015 kl. 19:00 Geologisk Museum, København K
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 125,00 Ekskl. kortgebyr

Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. Kom og hør spændende og inspirerende foredrag med ledende eksperter.

Foredrag med KJELD HANSEN journalist, prisvindende forfatter, Danmarks førende miljøskribent

Journalist og prisvindende forfatter Kjeld Hansen er Danmarks førende miljøskribent - og en af vores mest karismatiske foredragsholdere. Med epokegørende bogudgivelser som "Der er et yndigt land", "Det tabte land" og tobindsværket "Folk & fortællinger fra det tabte land" har han stillet skarpt på det danske landskabs dramatiske forandringer gennem de seneste 250 år. Hans fokus har i høj grad været på vores mishandling af naturen, men i de seneste år har naturbevarelsesindsatsen endelig båret frugt, og der er nu også flere succeshistorier at fortælle. Under overskriften "Naturens genfødsel i Danmark: Tre mindre underværker og et større mirakel" tager Kjeld Hansen temperaturen på den det yndige lands tilstand nu og her.

De vestjyske vandløb er atter fyldt med rekordstore laksefisk, fordi forureningen af vore ferske vande er effektivt stoppet. For bare 40 år siden udledte stort set alle byers kloakker urenset spildevand til nærmeste vandløb, mens svineslagterier og mejerier sendte blodigt affald og mælkerester i stride strømme ud i bække, åer og søer. På næsten mirakuløs vis har en effektiv indsats fra kommuner og fra miljøinteresserede stoppet svineriet. Samfundets forureningsbekæmpelse har været en utrolig succes, og i dag er det de norske sportsfiskere, der rejser til Danmark for at fange laks.

Og mindst lige så forunderligt er det, at der atter svæver ørne, falke, glenter og ugler over det danske landskab, som de ellers var forjaget fra med bøsseskud, giftudlægning og saksefangst. De store rovfugle er vendt tilbage til det yndige land, og den samme forunderlige historie kan fortælles om tranen, gråsælen og odderen. Hvad ingen havde troet muligt, er sket. Tilbage i 1975 var Kjeld Hansen selv med til at skrive gravskriften over havørnen i Europa, som han erklærede for udryddet for bestandigt i Danmark. I dag yngler der atter mere end 50 par, og den majestætiske ørn kan opleves overalt i landet.

Så er der hele perlerækken af naturgenoprettede vådområder siden 1989. Mere end 100 nye eller genskabte natursteder er det blevet til - det ene mere spændende end det næste. Dog er der stadig lang vej igen til balance i det store regnskab, når man betænker, at der gik 1700 natursteder tabt i årene 1940 til 1970, mens den statsstøttede landvindingskampagne raserede Danmarks natur.

Men miraklernes tid er begyndt! Skjernå Naturprojekt, Filsø nord for Varde og - ikke mindst - verdens første marine naturgenopretning i Gyldenstens Enge øst for Bogense er realiteter, som ingen havde drømt om for bare ganske få år siden.

Kjeld Hansen har kortlagt og beskrevet den natur, der gik tabt gennem årene, men også den natur, der atter er vundet. Hvad skete der? Hvor meget gik tabt? Hvem stod som drivkraften i den store forarmelse - og hvem strittede imod? Og endeligt - kunne det betale sig?

I foredraget gør Kjeld Hansen status over forandringerne i det danske landskab og kigger på erfaringerne fra mere end 100 projekter med naturgenopretning. Og giver opskriften på, hvordan vi fremover med større succes genskaber en varieret natur.

DATO
Onsdag 28. oktober kl. 19

STED
GEOLOGISK MUSEUM
Øster Voldgade 5-7
1350 København K

PRIS
Pluspris 90 kr. + 10 kr. i gebyr

Pris ikke-abonnent 115 kr. + 10 kr. i gebyr