DKK 125,00 Ekskl. kortgebyr

At tæmme lyset

20.10.2015 kl. 19:00 Geologisk Museum, København K
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 125,00 Ekskl. kortgebyr

Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. Kom og hør spændende og inspirerende foredrag med ledende eksperter.

2015 er Lysets Internationale År, og det markerer vi ved Vin & Videnskab med en aften i selskab med to af Danmarks ledende lysforskere, Jan Westenkær Thomsen fra Niels Bohr Institutet og Jørgen Schou fra DTU Fotonik. Vi vil blive præsenteret for noget af den allernyeste lysbaserede forskning - dansk forskning der er helt i front på verdensplan - og høre om, hvordan lysbaserede teknologier er i fuld gang med både at revolutionere fysikken og vores hverdag. Kom og se lyset.

Lysbaseret forskning på det absolutte nulpunkt
JAN WESTENKÆR THOMSEN
Lektor i atom- og optisk fysik, forskningsgruppeleder Ultrakolde Atomer, Niels Bohr Instituttet

Jan Westenkær Thomsen, der i 2015 modtog Niels Bohr Institutets Jens Martin Pris for hans evner til at gøre et svært stof forståeligt og spændende, er leder af forskningsgruppen Ultrakolde Atomer, som bedriver ekstremt avanceret lysbaseret forskning. Ved hjælp af helt nye optiske metoder, der har revolutioneret den moderne fysik, er de i stand til at køle atomer ned til under en milliontedel grad over det absolutte nulpunkt, -273°C, og det åbner op for yderst interessante perspektiver. Jan Westenkær Thomsen er bl.a. med til at udvikle atomure, der er så præcise, at de på 300 mio. år kun taber et enkelt sekund, hvilket gør det muligt at lave nøjagtige målinger som aldrig før. Denne landvinding kan få afgørende betydning for de kommende års teknologiske udvikling inden for felter som kommunikation og navigation på Jorden såvel som i rummet. Samtidig gør udviklingen af moderne laser- og optiske teknikker det muligt at dykke endnu længere ned i nogle af fysikkens grundlæggende gåder.

Lys revolutionerer fysikken såvel som vores dagligdag
JØRGEN SCHOU fysiker, lysforsker, gruppeleder, DTU Fotonik, Risø Campus

I DTU Fotoniks verdensklasselaboratorier forsker de i mange aspekter af lys og udvikler banebrydende teknologier baseret på lys. Jørgen Schou, formand for Nationalkomitéen for Lysets År i Danmark, er leder af en gruppe på DTU Fotonik, der bruger lasere til at skabe helt nye materialer, som man indtil for nyligt ikke anede eksisterede. Han vil berette om sin egen forskning og også fortælle mere bredt om, hvordan nyudviklede lyskilder såsom laser og LED har skabt en revolution inden for fysikken såvel som i vores hverdag, hvor lys spiller en langt større rolle, end de fleste er klar over.

DATO
Tirsdag 20. oktober kl. 19

STED
GEOLOGISK MUSEUM
Øster Voldgade 5-7
1350 København K

PRIS
Pluspris 90 kr. + 10 kr. i gebyr

Pris ikke-abonnent 115 kr. + 10 kr. i gebyr


OBS: For at få Plusrabat skal du logge ind i øverste højre hjørne af denne side. Du logger ind med dit Medielogin. Problemer? Kontakt vores kundecenter