DKK 125,00 Ekskl. kortgebyr

HOT VIDENSKAB NETOP NU

17.09.2015 kl. 19:00 Geologisk Museum, København K
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 125,00 Ekskl. kortgebyr

Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. Kom og hør spændende og inspirerende foredrag med ledende eksperter.

Fire prominente eksperter præsenterer nogle af de allermest spændende begivenheder inden for den videnskabelige verden netop nu i 2015. Vi skal høre om Big Bang-maskinen i CERN, NASA-rummissioner, epokegørende undersøgelser af menneskets evolution og om lovende nyt antibiotikum.

"Big Bang-maskinen" tændes op igen
TROELS PETERSEN partikelfysiker, lektor, Niels Bohr Instituttet

Den lange ventetid er ovre: I år tænder CERN igen op for Large Hadron Collider, også kendt som "The Big Bang Machine", der spillede en afgørende rolle i opdagelsen af Higgs-partiklen. Denne gang med næsten dobbelt styrke af tidligere. Partikelfysikere håber på, at den ekstra kraft vil give nye gennembrud i vores forståelse af universets grundlæggende kræfter og selve dets fødsel.  

Missioner til dværgplaneter
MICHAEL LINDEN-VØRNLE astrofysiker, chefkonsulent ved DTU Space

I 2014 satte Rosetta-missionen fokus på kometer. I 2015 er det dværgplaneter, der kommer i søgelyset, når de to NASA-rumsonder Dawn og New Horizons når ud til hhv. Ceres-protoplaneten, det største legeme i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter, og Pluto. Der er store forhåbninger til, hvad denne første nærkontakt med de to himmellegemer kan give af ny viden om vores solsystem.

Gåden om vores forfædre 
MIKKEL HEIDE SCHIERUP professor, genomforsker, Center for Bioinformatik, Aarhus Universitet

Paleogenetikere håber på at sekventere det komplette genom fra det over 400.000 år gamle Sima de Los Huesos-menneske fundet i en dyb hule i Spanien. Resultaterne vil kunne være med til at besvare nogle af gåderne omkring de evolutionære forhold mellem os selv, neandertalerne og en anden forhistorisk gruppe kaldet denisovanerne.

Lovende nyt antibiotikum opdaget
HANS JØRN KOLMOS professor, overlæge, Odense Universitetshospital

Et antibiotikum med evnen til at overvinde multiresistente patogener, en af de potentielt største trusler mod menneskeheden, er netop opdaget i jordlevende bakterier. Det nye antibiotikum er endnu ikke testet på mennesker, og der vil gå flere år, inden det kan tages i brug til patientbehandling. Vil det løse vores problemer? Og hvordan vil det i givet fald kunne bruges som led i den samlede strategi til bekæmpelse af multiresistente bakterier?

DATO
Torsdag 17. september kl. 19

STED
GEOLOGISK MUSEUM
Øster Voldgade 5-7
1350 København K

PRIS
Pluspris 90 kr. + 10 kr. i gebyr

Pris ikke-abonnent 115 kr. + 10 kr. i gebyr