DKK 125,00 Ekskl. kortgebyr

GRØNLAND - SIDSTE NYT FRA FORSKNINGSFRONTEN

26.08.2015 kl. 19:00 Geologisk Museum, København K
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 125,00 Ekskl. kortgebyr

Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. Kom og hør spændende og inspirerende foredrag med ledende eksperter.

For andet år i træk åbner vi efterårssæsonen med et arrangement, der sætter den spændende og ofte epokegørende forskning, som foregår i Grønland netop disse år, i højsædet. Denne gang er der isbjørne, sæler der arbejder som feltassistenter, indlandsis, klimaforandringer og de mystiske ikaitsøjler på programmet, når fire førende forskere fortæller om det seneste nye inden for deres respektive felter akkompagneret af historier og billeder fra felten.

Isbjørneundersøgelser i Østgrønland
CHRISTIAN SONNE
professor, vildtdyrlæge, økotoksikolog

Christian Sonne er internationalt anerkendt for sin forskning i miljøgiftes negative effekter på de arktiske dyr og har i mange år undersøgt isbjørnenes sundhedstilstand i Østgrønland. Udover at isbjørnene er et barometer for forureningen af Arktis, så har fysiologiske undersøgelser af dem stor interesse, fordi de har en række evner, som vi mennesker kunne have stor glæde af at "lære" noget af. Fx at de kan overleve en ekstremt fedtholdig kost uden de fedmerelaterede problemer, vi mennesker har, og at de kan ligge i langvarig hi uden de mange komplikationer, som vi mennesker får, når vi er sengeliggende under længere tids sygdom. Christian Sonne fortæller om isbjørnenes hemmeligheder og tager os med på isbjørnefeltarbejde.

Sæler som feltassistenter til undersøgelse af indlandsisen
SEBASTIAN H. MERNILD klima- og polarforsker, forskningsleder

Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål om indlandsisens dynamik og ikke mindst afsmeltning. For at kunne undersøge det for mennesker farlige og ufremkommelige isbjergfyldte farvand lige for foden af indlandsisen har Sebastian Mernild og hans kollegaer fundet på den geniale idé at bruge ringsæler som feltassistenter. De udstyrer sælerne med avanceret, satellitforbundet måleudstyr, og når sælerne svømmer ind under isen, hvilket de gør helt af sig selv, kan man få målinger, som man aldrig før har haft adgang til. Vi skal med ind under isen.

De mystiske ikaitsøjler
PETER STOUGAARD
mikrobiolog, lektor, ekspeditionsleder

På bunden af den afsidesliggende Ikkafjord i Sydgrønland står mere end tusind mystiske søjler, nogle af dem mere end 20 meter høje, og rager op som en undersøisk skov. Disse såkaldte ikaitsøjler er levested for et unikt mikrobielt samfund bestående primært af bakterier, som har vakt stor interesse blandt videnskabsfolk. Det har nemlig vist sig, at bakterierne producerer nogle helt specielle kuldeaktive enzymer, som åbner op for store industrielle og samfundsmæssige perspektiver. Mikrobiolog Peter Stougaard, der gennem de seneste 15 år har arbejdet med mikroorganismer fra Arktis og Antarktis og har ledet syv ekspeditioner til Ikkafjorden, tager os med under overfladen i den sagnomspundne verden af ikaitsøjler.

100 års observationer af gletsjere giver vigtig ny viden om Grønlands klima
ANDERS ANKER BJØRK
Geograf, gletsjer- og klimaforsker, ph.d.-studerende v. Center for GeoGenetik, Statens Naturhistoriske Museum

Geograf Anders Anker Bjørk, der de sidste ti år har arbejdet i Grønland, har været en af hovedmændene bag et storstilet projekt med at sammenholde luftfotos fra gamle ekspeditioner med optagelser fra amerikanske spionsatellitter og topmoderne satellitbilleder. Det har gjort det muligt for første gang nogensinde detaljeret at kortlægge flere hundrede østgrønlandske gletsjeres respons på klimaændringerne det sidste århundrede. Forskningsresultaterne har vakt stor international opsigt. Anders Anker Bjørk fortæller om de nyeste erkendelser fra gletsjerfronten.

DATO
Onsdag 26. august kl. 19

STED
GEOLOGISK MUSEUM
Øster Voldgade 5-7
1350 København K

PRIS
Pluspris 90 kr. + 10 kr. i gebyr

Pris ikke-abonnent 115 kr. + 10 kr. i gebyr