DKK 160,00 Ekskl. kortgebyr

ORLANDO JULIUS & THE HELIOCENTRICS (NGA/UK)

09.07.2015 kl. 22:00 Pressen, Politiken Hus - Copenhagen Jazz Festival, København V
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 160,00 Ekskl. kortgebyr

Copenhagen Jazz Festival - Urban World Nights Nigerianske Orlando Julius er en levende legende, et sandt kultfænomen og en nøglefigur i skabelsen af det, som landsmanden Fela Kuti senere døbte "afrobeat".

Anerkendelsen, som manden rettelig fortjener, er dog først kommet i de senere år, godt hjulpet på vej af samarbejdet med de fabelagtige The Heliocentrics, med hvem han turnerer ovenpå udgivelsen af deres fælles albumprojekt Jaiyede Afro.

Pladens ni skæringer, der er udsendt på anerkendte Strut Records, er egentlig gamle kompositioner, som aldrig tidligere har været offentliggjort. Faktisk skrev Orlando Julius sangene helt tilbage i de unge år, men takket være The Heliocentrics progressive tilgang til materialet er lyden moderne, samtidig med at sangene får lov til at bevare noget af deres rå, oprindelige fernis. Kort sagt er det afrobeat opjusteret til det 21. århundrede, momentvist kørt igennem et filter af psykedelisk rock.

Den 71-årige nigerianer kan se tilbage på et spændende liv, der for størstedelen har været fyldt med musik. Orlando Julius blev født i den nigerianske delstat Ondo og begyndte tidligt at spille musik, først trommer, siden saxofon, og det var først og fremmest den amerikanske jazzmusik, som optog ham i de unge år med Louis Armstrong, Charlie Parker og John Coltrane som vigtige pejlemærker.
Gennem 50'erne og 60'erne var han tilknyttet en række orkestre, og i 1964 dannede han sit eget band under navnet Modern Aces. Ved at blande vestafrikansk highlife med "vestlige" genrer såsom R&B, jazz og soul skabte gruppen en egenartet lyd, som ikke mindst kommer til udtryk på debutalbummet Super Afro Soul fra 1966. I de følgende år begynder musikken at orientere sig i en mere funky retning - Orlando Julius møder i øvrigt James Brown i Lagos i 1969 - og noget, der minder om afrobeat, ser dagens lys.

The Heliocentrics er en gruppe baseret i London ledet af trommeslageren Malcolm Catto. Orkestret har fungeret som backingband for stjernenavne som Mulato Astatke, DJ Shadow og Lloyd Miller, hvilket har resulteret i glimrende co-produktioner på albumfronten. De bredtfavnende samarbejder betyder, at The Heliocentrics ubesværet springer imellem genrerne, som tæller acid jazz, R&B, electronica, hiphop og diverse globale genrer herunder afrobeat.

Julinatten kan ikke blive varmere, end når vi byder op til koncert og dans med tre af verdensmusikkens bedste artister i Pressen. Vi inviterer på toner og rytmer fra Nigeria, Thailand og Colombia, som du helt sikkert ikke kan stå stille til. Det bliver tre opløftende koncertaftener, hvor vi fejrer global musik og tager en musisk jordomrejse med cumbia, molam og afrobeat og meget mere på programmet.

STED
Politikens Hus, Pressen
Vester Voldgade 33, København V

TID
Torsdag 9. juli kl. 22

PRIS
Pluspris 120 kr. + 10 kr. i gebyr
Pris ikke-abonnenter 150 kr. + 10 kr. i gebyr
(Ståpladser)

Pluspris er for alle med et Politiken Pluskort