DKK 210,00 Ekskl. kortgebyr

DY PLAMBECH OG JØRN LUND OM KRIG OG SPROG

01.10.2015 kl. 19:30 Karen Blixen Museet, Rungsted Kyst
Køb billet

Billetsalget er slut

 

DKK 210,00 Ekskl. kortgebyr

Karen Blixen Museet og Politiken Plus inviterer til en aften med forfatter Dy Plambeck, der vil tale med sprogprofessor Jørn Lund om krig og sprog.

Det vil de gøre med afsæt i Dy Plambecks seneste roman 'Mikael', som tager udgangspunkt i historien om journalisten Becky, der i 2011 tager til Afghanistan for at skrive om danske soldaters liv. 'Mikael' er en roman om krigens tilstand, dens kulde og ubarmhjertighed, men også en fortælling om kærlighed, menneskelig følsomhed og sårbarhed. Bogen er samtidig et forsøg på at give krigen et sprog.

Dy Plambeck forklarer om arbejdet med bogen at: "Det var min oplevelse, da jeg var i Afghanistan, at der mangler et sprog for krigen. Ikke konkret, for krigen har sit eget sprog og udtryk, men et sprog for, hvordan det er at være i krigens bevidsthed. Sproget er noget af det sværeste for soldaterne, altså at sætte deres erfaringer i tale, fordi det, de oplever, ligger uden for det civile sprogs rammer. I stedet for sidder det i kroppen på dem. Alt, hvad vi mennesker i den civile verden foretager os i løbet af en dag, har vi et sprog for. En soldat, der er udsendt til Afghanistan foretager sig noget, der ligger udenfor, hvad det civile sprog rummer. Det viser sig blandt andet, når soldaterne kommer tilbage i det civile samfund efter at have været udsendt. De har oplevet noget, de ikke har ord for. Derfor kan de ikke tale med deres pårørende om det. Min roman er et forsøg på at give krigen et sprog, at sprogliggøre hvordan det er for soldaterne at være i en krigsbevidsthed. Altså at forsøge at sige alt det, der ikke kan siges. "

Dy Plambeck oplevede selv da hun kom hjem fra Afghanistan i 2012, at hun mistede sproget: "Jeg kunne ikke vende tilbage til den måde, jeg havde skrevet på før, eller om de emner, som jeg havde beskæftiget mig med tidligere. Jeg var nødt til at finde et nyt sprog at skrive i. Det krævede stoffet, formen og emnet. At skrive 'Mikael' var for mig en kamp for at vinde sproget tilbage."

Dy Plambeck (f. 1980) er uddannet fra Forfatterskolen i 2004. Hun fik sit gennembrud med digtsamlingen "Buresø-fortællinger" som hun i 2006 modtog Det Danske Akademis Klaus Rifbjergs debutantpris for. Siden har hun udgivet romanerne Texas Rose (2008), Gudfar (2011) og senest Mikael (2014). Dy Plambeck har skrevet forordet i en genudgivelse af Karen Blixens fader Wilhelm Dinesens Jagtbreve.

Jørn Lund (f. 1946) er medlem af Det Danske Akademi og formand for både Dansk Sprognævn og Rungstedlundfonden. Jørn Lund har udgivet en lang række værker og afhandlinger om det danske sprog og skriver om sproglige emner i Politiken. Jørn Lund har stillet sproglige diagnoser i bøger som 'Helt vildt fedt', 'Den sproglige tilstandsrapport' og 'Og så tager vi den derfra'. Senest har han udgivet 'Dansk i nullerne' og 'Dansk i skred'.

Arrangementet er støtte af Statens Kunstfond

DATO
Torsdag 1. oktober kl. 19.30

STED
Karen Blixen Museet
Rungsted Strandvej 111, Rungsted

PRISER
PLUSPRIS 125 kr. + gebyr 10 kr.
PRIS ikke-abonnenter 200 kr. + gebyr 10 kr.

Pluspris er for alle med et Politiken Pluskort.